An apple a day keeps the doctor away,
maar is dat ook echt zo?
GEZONDHEID
Wat zijn echt gezonde
sappen en wat zijn de
verschillen?
Weet jij wat je drinkt? Tegenwoordig kan je allerlei verschillende soorten sapjes terugvinden op de markt. Maar wat is nu juist het verschil? Je leest het hier.
VERS GEPERST SAP
100 % fruit en/of groenten
Synoniem: oersap, enkelvoudig sap
Vruchten en groenten worden geperst, zonder verdere bewerkingen, behalve een korte pasteurisatie om bacteriën onschadelijk te maken.
Alle Pajottenlander sappen behoren tot deze categorie.
SAP UIT CONCENTRAAT
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een dampinstallatie. Zo ontstaat een dikke brij; het concentraat. Om weer sap te maken voegt men water en andere additieven toe. Het merendeel van de sappen is op deze manier gemaakt, omwille van de veel lagere stockage- en transportkosten.
NECTAR
Mengeling van fruitsap, al dan niet van concentraat, met water en suikers.
Nectar wordt gemaakt:
– om een product goedkoper te maken
– om een product drinkbaar te maken. Puur cassissap bijvoorbeeld is ontzettend zuur. Gemengd met water en suikers ontstaat een drinkbare cassisnectar.
Pajottenlander voegt puur appelsap toe i.p.v. water en suikers. Zo ontstaan onze sappenmengelingen, vb. appel- zwarte bessensap, met een maximaal gehalte aan zwarte bessen om een optimale smaak te bekomen.
PUREE
Van sommige soorten fruit kan op natuurlijke wijze geen sap gemaakt worden; abrikozen, perziken, mango’s. Bij het persen ontstaan purees.
Deze vruchten gebruiken wij onder de vorm van vers geperste purees. Gemengd met puur appelsap vormen zij de basis van heerlijke sappen.
SMOOTHIE
Gemaakt op basis van sap en puree.
Volgende Pajottenlander sappen vallen onder deze categorie: multivruchten, appel-perzik-abrikozensap, appel-mangosap, gezondheidsdrank, tomatensap.
Commerciële smoothies bevatten vaak concentraten, suikers, aroma’s, bindmiddelen, water en andere additieven.
SIROPEN OF DIKSAPPEN
Puur concentraat, al dan niet met toevoeging van suiker of een ander zoetmiddel.
Door aanlengen met water verkrijgt men een vruchtensap vergelijkbaar met sap afkomstig van concentraat.
SCHÖRLE
Mengeling van sap met water, plat of sprankelend. Voorbeeld: appelschörle
GEAROMATISEERDE WATERS
Deze drankjes lijken op water, maar zijn verrijkt met suikers en aroma’s.
Weet wat je drinkt, en geniet van onze pure sappen !