recepten met sappen

Smoothies of fruitshakes
Appel-mangosap of appel-perzik-abrikoossap mixen met in schijfjes gesneden (bevroren) banaan en stukjes kiwi. De bevroren banaan zorgt nog meer voor het dikke en koude smoothie-effect. Hiervoor de gepelde bananen in een zakje of doosje laten bevriezen in de diepvriezer. Vele variaties mogelijk.

Zomer-Ice-Tea
Een rode vruchtenthee (met hibiscus en rozebottel) zetten en laat afkoelen, appelsap toevoegen tot gewenste smaak en zoetheid. Koel serveren, eventueel met ijsblokjes en schijfje citroen. Een mooi gekleurde en natuurlijk gezoete zomerdrank! Allerlei variaties met vruchtensappen en (kruiden)thee’s mogelijk.

Wilde Roos
Zet rozebottelthee, laat afkoelen en voeg evenveel perzik & abrikoossap toe en één druppel pure etherische olie van roos per glas. Goed mengen en koel serveren. Een liefdesdrank voor zomernachten !

Bruisend (appel)sap – Schörle
Voeg bij een half glas appelsap een half glas spuitwater. Voeg ijsblokjes toe naar keuze. Ook lekker met appel-peer, appel-kriek of appel-zwartebes.

Zomergenoegen
Vruchtensap(pen) naar keuze in een schaal gieten, allerlei gesneden vruchten en bessen toevoegen. Samen met takjes verse kruiden gedurende 1 uur laten trekken (bvb. lievevrouwebedstro, munt, citroenmelisse, citroenverbena, rozemarijn …). Kruiden na 1 uur verwijderen. Op smaak brengen met citroensap en koel serveren.

Appelsapdessert
5 takjes Lievevrouwebedtro en 2 takjes citroenmelisse een nacht laten trekken in 1 liter appelsap. De kruiden verwijderen, 20 g pectine (marmello) oplossen in 120 g agavesiroop, voeg appelsap toe en samen met een takje munt aan de kook brengen. In kommetjes gieten, laten afkoelen en versieren met een toefje slagroom en een blaadje citroenmelisse. Heerlijk!

Herfstopkikker
Verwarm appelsap of appel-perensap met een kaneelstokje en 1 koffielepel verse gember, geschild en fijngesneden, zonder het te laten koken. Tien minuten laten trekken en kruiden verwijderen. Eventueel zoeten naar smaak en warm opdienen.

Midwinterpunch
4 dl water aan de kook brengen met 1 kaneelstok, vruchtjes van 1 steranijs, 7 kruidnagels, zaadjes van enkele kardamompeulen, 10 g verse gember, 1 sinaasappel met schil, 1 zakje mu thee. Een half uurtje laten trekken en vervolgens zeven. 6 dl appelsap Pajottenlander toevoegen, verwarmen tot ongeveer 70°C. Warm drinken. Eventueel zoeten met een beetje agavesiroop.

Winterwarmte
Verwarm voor een niet-alcoholische “glühwein” appel-kriekensap of appel-zwarte bessensap (niet koken) en laat daarin een zakje glühweinkruiden trekken. Zoet naar smaak met ahornsiroop, honing of agave en serveer warm.

Fruitig aperitief
Appel-kriekensap of appel-cassis (appel-zwartebessensap) vermengen met dezelfde hoeveelheid droge witte wijn. Koel serveren.

Pittig aperitief
Gemengd groentesap ijskoud serveren zoals Gazpacho, eventueel met een ijsblokje.
Versieren met enkele blaadjes verse basilicum, of een takje selder, koriander, bladpeterselie.
Kan bijgekruid worden met gedroogde kruiden (muntblaadjes, korianderblaadjes, basilicumblaadjes, …) of met een zoutvervangende kruidenmengeling.

Groenteroomsoep, gemakkelijk en vlug klaar
Fijngesnipperde ui
Fijngesnipperde of geperste knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 fles Gezondheidsdrank Pajottenlander (=gemengd groentesap)
Scheut room of haverroom of sojaroom

Ui en look enkele minuten laten sudderen in de olijfolie. Eventueel kruiden toevoegen volgens eigen smaak (paprikapoeder, gemalen koriander, versgemalen peper, komijn…)
Gemengd groentesap toevoegen. Tot het kookpunt brengen.
Serveren met een geutje room en versgesnipperde groene kruiden.

Spaghettisaus in een wip
Fijngesnipperde ui en/of knoflook
250 gr tofugehakt
2 eetlepels olijfolie
½ fles Gezondheidsdrank Pajottenlander (=gemengd groentesap)
kruiden naar smaak (paprika, versgemalen peper, chili, koriander, Italiaanse spaghettikruiden,…)

Ui en look enkele minuten laten sudderen in de olijfolie. Kruiden toevoegen en even laten meesudderen. Het aroma van de kruiden komt dan volledig vrij.
Tofugehakt toevoegen en een 5-tal minuten laten meestoven.
Gemengd groentesap toevoegen. Het hele mengsel even laten doorkoken.
Klaar !
Serveren met versgesnipperde groene kruiden, zoals basilicumblaadjes, koriandertakjes , bladpeterselie…



foto_description
foto_description
foto_description
foto_description
foto_description
kriekenpluk Schaarbeekse krieken
Valeriane 2017
appel-gember
bioXpo Vitasana 2017